Home  Home
 Göreme  Göreme 

 Nieuws  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Reviews  Reviews
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Links  Links
 Contact  Contact
Het weer in Nevsehir
Click for Nevsehir, Turkije ForecastNieuwsbrief

Nevsehir.nl - Engels Nevsehir.nl - Turks Nevsehir.nl - Duits  home | sitemap | contact   
Uçhisar
Uçhisar ofwel “de drie kastelen”, bevindt zich niet ver van Göreme, vanuit de verte lijkt het dorp bekroond met een grillige rotspunt met een groot aantal kleine vensters in de rotswand. Daar waar de vensters zijn ingestort zijn een aantal binnenruimten aan het licht gekomen.

De “citadel” die enkele tientallen meters boven de bewoonde kern torent, biedt vanuit het westen een suggestief aanzien, van hieruit lijkt dit een grote rondvormige toren met daarnaast een gebeitelde faille. Onder huizen loopt een ongeveer meter lange tunnel in de turfsteenberg: het schijnt dat deze antieke galerij diende als verbinding met buiten in geval van vijandelijke bezetting van de rots en tevens voor de watertoevoer.

Evenals te Ortahisar is ook hier de recente urbanisatie van het dorp grotendeels te danken aan de ontwikkeling van het toerisme: even buiten het dorp, vanuit een panoramisch liggend hotel, heeft men een uitzonderlijk uitzicht over het gehele dorp en over de lichtkleurige rotswand waar een duizendjarige erosieve hand zijn afdruk tussen diepe groeven heft achtergelaten. In de buurt van dit hotel ligt een zogenaamde “duiventil”: deze constructies komen vrij veel voor in Cappadocië, maar hier staan er bijzonder veel. Dit zijn rotsachtige constructies of ordeningen over een groot oppervlak, die zowel in de antieke als in de moderne tijd werden verwezenlijkt, ze zijn nog in gebruik.

Binnenin zijn een groot aantal vogelnissen verkregen; de vogels broeden hier en zodoende ontstaan een hoop uitwerpselen die in korte tijd een laag vogelmest vormen, deze lagen worden afgevoerd en gebruikt als meststof voor het land.

In de buurt van Uçhisar bevindt zich een diep kanaal: de stroompjes die hier reeds in de oudheid samenstroomden hebben een soort kloofdal doen ontstaan dat tot aan Ak Vadi loopt.

De vlakte waar de fluviatiele erosie heeft ingewerkt lijkt zodoende onverwachts in tweeën gesplitst door een onbegroeid kloofdal waar de steile witte rotswanden in de grillige vormen zijn gemodelleerd. Ook de benaming van de vallei “sneeuwwit”, is te danken aan de kleur van de rotsen; de antieke waterstroom vormt aan de voet van de steile rotswand een afgrond en tegen de rotswanden kan men de verschillende erosie lagen waarnemen. Verder gaand langs de weg die van Uçhisar in noordelijke richting leidt, komt men bij Avçilar, liggend op een kruising van twee wegen, waarvan er een noordwaarts naar Çavusin en Zelve voert en de andere oostwaarts naar Göreme.

Ook Avçilar heeft een oeroude oorsprong; een getuigenis hiervan is een graftombe uit de Romeinse tijd, die op en steile rots staat. Dit is in feite een rotstombe, een in de rotswand uitgehouwen monument met binnenruimten. Oorspronkelijk was de voorgevel ontworpen als een soort tempeltje met een driehoekig timpaan; onder het bovenstuk lopen twee lijsten die het horizontale balkwerk imiteren dat rust op twee zuilen met Dorische kapitelen.


Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer