Home  Home
 Göreme  Göreme 

 <font color=C00000>Nieuws</font>  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Reviews  Reviews
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Links  Links
 Contact  Contact
Het weer in Nevsehir
Click for Nevsehir, Turkije ForecastNieuwsbrief

Nevsehir.nl - Engels Nevsehir.nl - Turks Nevsehir.nl - Duits  home | sitemap | contact   
Nieuws (8)
MEI
04
Speurtocht door Cappadocië
 Geen reacties  3.419 keer gelezen

Cappadocië is het hart van Turkije. Daar, in het dal van Göreme, kun je uren dwalen en voortdurend ontdekkingen doen. Een speurtocht door een vroegchristelijke sprookjeswereld, waar gelovigen zich verscholen in tufstenen rots- en grotkerken, op de vlucht voor eerst de Romeinse, en daarna de Arabische horden.


Het Göreme Open Air Museum is een van de belangrijkste toeristische attracties in Cappadocië en kan, vooral in de zomer, een gekmakend circus zijn. Maar zo 's ochtends vroeg in het voorjaar, bij de opkomende zon in de tuin van het Taskonaklar-cave hotel (uitgehouwen in de rotsen en uitkijkend over de Güvercinlikvallei in een niet-toeristisch deel van dit uitgestrekte vulkaanlandschap), komt de rust van Cappadocië goed tot z'n recht. Tientallen kleine vogeltjes vliegen energiek kwetterend van boomtop naar tufstenen pilaar, of laten zich vanuit kleine grotwoningen zwevend de Güvercinlikvallei in vallen. De scène doet denken aan de soort vrijheid waarover Het Klein Orkest ooit zong; over de vogels die in de tijd van het IJzeren Gordijn van Oost- naar West-Berlijn konden vliegen ('niet teruggefloten, ook niet neergeschoten') terwijl dat grensverkeer voor mensen onmogelijk was.

Tufsteen

We zijn in het wonderlijke sprookjeslandschap rond Göreme. Een Unesco-beschermd landschap dat met beeldende bijnamen nog eens extra versierd wordt - alsof het van zichzelf nog niet uitbundig genoeg is. Duiventillandschap. Puntmutsenlandschap. Schoorstenenlandschap. Paddenstoelenlandschap. Tufsteenlandschap.

Die laatste naam is eigenlijk het meest accuraat. Dit bizarre maanlandschap dankt haar oorsprong aan de uitbarsting, lang geleden, van de vulkanen Erciyes Dagi en Hasan Dagi, die hun vulkanische as over Cappadocië spuwden, om deze eeuwen later weer terug te geven als gestolde - maar niet te hárd gestolde - tufsteen die gemakkelijk uit te graven was. Het is mede aan dit kneedbare materiaal te danken dat je hier nu zo veel zacht- en zandkleurige gebouwtjes aantreft, uitgegraven in de rotsen. Kerken, kapelletjes, kloosters en zelfs complete ondergrondse steden (zie kader).

Gids Mehmet Keçeci neemt ons mee het Göreme Open Air Museum in. Deze vallei alleen al omvat vijftien kerken, twee kloosters en vele grotwoningen waar de monniken, hun vrouwen (Grieks-orthodoxe monniken mogen getrouwd zijn) en studenten gedurende vele eeuwen woonden (zie kader 'Cappadocië in de Bijbel'). In totaal konden er vier-, tot vijfhonderd mensen leven. ,,Dit gebied was van de zevende tot elfde eeuw als een theologische universiteit die over het landschap uitgestrekt was'', zegt Mehmet als we over een steile weg naar boven lopen, naar een van de grotkerkjes. ,,Die eeuwen waren de hoogtijdagen. De theologische educatie ging door tot aan 1924, toen na de Eerste Wereldoorlog als gevolg van massale volksverhuizingen van Grieken en Turken, het gebied in de versukkeling raakte. In het kielzog van de volksverhuizing verviel ook de theologische functie.''

Fresco's

Zowel mens als natuur hebben dit landschap gevormd. De natuur deed via de erosie zijn werk ('rain can wash, wind can change', zegt Mehmet) en de mens bouwde én versierde de grotkerkjes. Mehmet neemt ons mee naar binnen in een van de kerkjes, de Elmali Kilise of Apple Church. Fraaie fresco's met Bijbelse scènes sieren de tufstenen wanden en koepels: de opwekking van Lazarus, het verraad door Judas, het laatste avondmaal, en meer. De binnenkant van de koepel (als je recht omhoog kijkt, met je hoofd in je nek) toont het gelaat van Christus, voor de bovenste helft beschadigd. ,,Na 1924 bekommerde eigenlijk niemand zich meer om deze cultuurschatten'', verklaart Mehmet. ,,Ik ken oude mannen hier in het dorp die me vertellen dat ze als jongetjes 'wedstrijdjes stenen gooien' in de kerkjes organiseerden. Het doel was de ogen in de fresco van Christus te raken. Het resultaat daarvan zie je nu boven je.''

Duivenmest

Iets verder in deze regio ligt de immense Ihlarakloof, een enorme diepe vallei (150 meter diep, zestien kilometer lang) die ook gevormd kon worden omdat de Melendizrivier in de loop der eeuwen de zachte tufsteen tussen de harde lagen kon wegeroderen. Ook deze vallei was een belangrijke plaats voor kloostergemeenschappen vanaf het begin van de christelijke periode. Meer dan honderd rotskerkjes en een paar kloosters liggen er in de vallei. Mehmet neemt ons mee naar boven, de Selime Katedrali op, ook wel Kale Manastiri Kilisesi genoemd: de Kasteel-Klooster-Kerk. Dit klooster was hoog en zeer strategisch gelegen, aan het begin van de vallei, met overzicht en controle over de andere kerken in het dal. Het was hoofdklooster van de zevende tot elfde eeuw, met drie kapellen en vele woonvertrekken.

En nu? Nu is het verzamelplaats voor duivenmest. De lokale bewoners hadden al de gewoonte duivenmest te verzamelen als bemesting voor het land. Na de Eerste Wereldoorlog, toen de christelijke functie van het klooster verdwenen was, namen ze het klooster, met de praktische pigeon holes (duiventillen) op de muren en richels van de kapellen, er gewoon bij als oogstplaats. Nog steeds wordt de duivenmest op de markten van Cappadocië verkocht. Een zak van twintig kilo doet tien Turkse Lira (vijf euro) en iedere duiventil brengt, via twee oogsten per jaar, twintig dozen van twintig kilo op. En in het gebied zijn vele honderden duiventillen. Tel uit je winst. Mehmet: ,,Het was tientallen jaren geleden big business in deze regio. Nu is het voor veel mensen nog steeds een leuke bijverdienste.''Bron: http://www.nd.nl/artikelen/2010/mei/04/speurtocht-door-cappadocie

 04-05-2010 

Terug


Reacties

Geen reactie gevonden

Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer